Wil je weten wat de beste methode is voor aluminium snijden? In dit artikel bespreken we de meest effectieve snijmethoden voor aluminium snijden. We gaan in op mechanische opties met verschillende zagen, maar we vertellen je ook meer over thermisch snijden en waterstraalsnijden.

De mogelijkheden van aluminium snijden

Aluminium is een van de lichtste industriële metalen, met een dichtheid van ongeveer een derde van die van staal. Ondanks het lage gewicht is aluminium verrassend sterk. Dit maakt aluminium zeer geschikt voor toepassingen waar gewichtsbesparing belangrijk is, zoals in de lucht- en ruimtevaart en automobielindustrie.

Aluminium heeft ook een natuurlijke oxidelaag, waardoor het corrosie bestendig is. Deze eigenschap maakt dit metaal ideaal voor gebruik in omgevingen die gevoelig zijn voor vocht, zoals in de maritieme sector en buitenconstructies.

Er zijn verschillende methodes om aluminium te snijden. Mechanische bewerkingen, zoals zagen en frezen zijn vaak eenvoudig en kosteneffectief. Met thermische snijmethoden, zoals lasersnijden en plasmasnijden kun je een hele hoge precisie bereiken. Tot slot biedt waterstraalsnijden een unieke oplossing voor het snijden van complexe vormen, zonder thermische vervorming.

We zullen de methodes hieronder verder toelichten.

Mechanische bewerkingen

Zagen, frezen, draaien en ponsen zijn mechanische bewerkingen om aluminium te snijden. Doorgaans worden deze snijmethoden toegepast voor vrij eenvoudige en rechttoe rechtaan bewerkingen. Ze kunnen vaak met de hand worden uitgevoerd.

Aluminium zagen

Zagen is een veelgebruikte methode waarbij verschillende soorten zagen gebruikt kunnen worden om aluminium platen en profielen op maat te snijden. Aluminium zagen kan zowel in industriële als in kleinere werkplaatsomgevingen worden toegepast.

Je kunt aluminium zagen met verschillende soorten zagen:

  • Cirkelzaag. Een cirkelzaag is uitgerust met ronde zaagbladen en is ideaal voor het maken van rechte sneden door aluminium platen en profielen.
  • Afkortzaag. Een afkortzaag is perfect voor het afkorten van aluminium buizen, staven en profielen. Ze maken gebruik van een draaiend zaagblad dat verticaal wordt neergelaten op het materiaal voor een snelle en precieze snede.
  • Decoupeerzaag. Decoupeerzagen hebben een op en neer gaand zaagblad en zijn geschikt voor het maken van gebogen of complexe sneden in dunne aluminium platen. Met een decoupeerzaag kun je vrij gedetailleerd te werk gaan.
  • Lintzaag. Een lintzaagmachine heeft een continue doorlopende zaagband en zaagt lange rechte snedes. Je kunt er vrij dikke aluminium platen mee zagen.

Aluminium zagen

Kies het juiste zaagblad

Voor aluminium zagen is het belangrijk dat je het juiste zaagblad kiest. Let voor het zaagblad vooral op de tandconfiguratie en de tanddichtheid:

  • Tandconfiguratie. Let op positieve of negatieve vertanding van het zaagblad. Positieve vertanding gebruik je als het aluminium naar het zaagblad toe wordt bewogen. Negatieve vertanding gebruik je als je het zaagblad naar het aluminium toe beweegt. Je voorkomt hiermee terugslag en creëert een veiligere werkomgeving.
  • Tanddichtheid. Een zaagblad met een hoger aantal tanden per inch (TPI) geeft een gladder snijresultaat en is beter geschikt voor dunnere platen. Een zaagblad met een kleiner aantal tanden per inch geeft een grover resultaat, maar is beter geschikt voor dikkere profielen en sneller zagen.

Het juiste zaagblad is altijd een hardmetalen zaagblad dat specifiek is bedoeld om aluminium te zagen.

Aluminium frezen, draaien en ponsen

Naast zagen zijn er nog een aantal andere bewerkingen die worden gebruikt bij het snijden van aluminium:

  • Frezen. Een roterend snijgereedschap dat complexe vormen en oppervlakken creëert. Frezen is ideaal voor het maken van gedetailleerde en complexe onderdelen zoals sleuven, uitsparingen en precisiecomponenten in aluminium.
  • Draaien. Een draaiend werkstuk wordt bewerkt om ronde onderdelen te maken. Het wordt doorgaans toegepast om ronde onderdelen zoals assen, flenzen en spindels van aluminium te produceren.
  • Ponsen. Een stempel maakt gaten en eenvoudige vormen in dunne platen. Ponsen wordt vaak gebruikt voor massaproductie van repetitieve, eenvoudige vormen en gaten in dunne aluminium platen.

Aluminium frezen

Aluminium snijden

Het snijden van aluminium platen met behulp van lasersnijden, plasmasnijden of waterstraalsnijden biedt vele voordelen. Zo kun je met deze technieken allereerst door dikker plaatmateriaal heen snijden, tot een dikte van 120 mm.

Daarbij bieden deze methoden een hoge precisie en kun je er ook door vele andere metalen mee snijden.

Aluminium lasersnijden

Aluminium lasersnijden is een thermische methode. Dit houdt in dat er warmte vrij komt bij het proces. Het lasersnijden van aluminium biedt een uitzonderlijk hoge precisie. Je kunt met een laser complexe vormen in aluminium snijden. Hierdoor is lasersnijden ideaal voor projecten die nauwkeurigheid en detail vereisen.

De nauwkeurigheid van aluminium lasersnijden zorgt voor een strakke en schone snede, waardoor nabewerking vrijwel niet nodig is.

Houdt er echter rekening mee dat lasersnijmachines vooral geschikt zijn om een dunne aluminium plaat mee te snijden. Een laser is dus niet echt geschikt voor dikke aluminium platen en ook niet voor zeer hoekige sneden. Plasmasnijden kan dan een betere optie zijn.

Aluminium snijden met lasersnijmachine

Aluminium plasmasnijden

Net als lasersnijden is plasmasnijden een thermische snijmethode. Met behulp van een straal van geïoniseerd gas wordt er door het aluminium gesneden. Het is een hele goede methode om door dikkere aluminium platen te snijden.

Plasmasnijden gebeurt met een hele hoge snelheid. Het is hierdoor een snelle en effectieve manier om metalen platen te snijden. Houd er echter rekening mee dat de snijkwaliteit iets minder kan zijn dan bij aluminium lasersnijden.

Aluminium waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden heeft als grootste voordeel dat het geen thermische methode is. Dit betekent dus dat er geen warmte vrijkomt bij het proces, waardoor de aluminium plaat vrijwel niet zal vervormen. Ook vindt er vrijwel geen verkleuring plaats op de snijranden en komen er geen giftige dampen vrij.

Een ander groot voordeel van waterstraalsnijden is dat er met zeer nauwkeurige toleranties gewerkt kan worden. Daarbij is het snijoppervlak al glad, waardoor er bijna geen plaatbewerking nodig is.

Aluminium snijden met Waterjet waterstraalsnijmachine

Nabewerking van aluminium snijden

Er zijn verschillende bewerkingen die uitgevoerd kunnen worden na aluminium snijden. Zeker wanneer mechanische snijmethoden worden gekozen kan nabewerking nodig zijn om snijranden vrij te maken van bramen en te zorgen voor een gladde afwerking.

  • Borstelen, trommelen, schuren en veilen. Dit zijn allemaal methoden om scherpe en ruwe randjes glad te maken en ongewenste bramen te verwijderen.
  • Anodiseren. Dit is een elektrochemisch proces waarbij een beschermende oxidelaag op aluminium wordt gevormd. Het anodiseren verhoogt de corrosieweerstand en kan kleur toevoegen aan het metaal.
  • Poedercoaten. Met een poedercoating krijgt aluminium een beschermende laag mee die in vrijwel iedere kleur beschikbaar is.

Aluminium snijden met Ferna

Bij Ferna combineren we de nieuwste technologieën om hoogwaardige oplossingen te bieden voor aluminium snijden. Onze waterstraal- en plasmasnijmachine zorgt voor zowel snelheid als precisie, terwijl onze fiberlaser de beste oplossing biedt voor complexe en gedetailleerde snedes.

Met deze machines, die in ons eigen machine park staan, zijn we in staat om aan diverse eisen van onze klanten te voldoen. Van technische onderdelen tot esthetische producten.

Neem contact met ons op voor meer mogelijkheden of een offerte op maat.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste methode voor het snijden van dunne aluminium platen?

De beste methode voor het snijden van dunne aluminium platen is waterstraalsnijden, omdat de plaat niet zal vervormen onder invloed van warmte. Daarbij creëer je met waterstraalsnijden een gladde snede, waardoor nabewerking vrijwel niet nodig is.

Welke zaag is het meest geschikt voor complexe vormen in aluminium?

Een decoupeerzaag is ideaal voor het snijden van complexe en gedetailleerde vormen in aluminium. Zorg er wel voor dat je het juiste zaagblad gebruikt voor het beste resultaat.

Wat zijn de voordelen van lasersnijden ten opzichte van plasmasnijden?

Lasersnijden biedt hogere precisie en een gladde afwerking, terwijl plasmasnijden effectiever is voor dikkere materialen.

Laatste nieuwsberichten

Laatste nieuwsberichten

Constructie lassen

Constructie lassen

Lees dit bericht
Offshore constructies

Offshore constructies

Lees dit bericht
Conservering staal

Conservering staal

Lees dit bericht