Bij Ferna zijn we gespecialiseerd in maatwerk staalwerk voor de industrie. We bieden een groot aantal producten en diensten aan, waaronder maatwerk metalen opslagtanks.

Onze tanks zijn voornamelijk gemaakt van staal en worden op maat ontworpen en vervaardigd voor uiteenlopende industriële toepassingen. Of het nu gaat om bovengrondse, ondergrondse of specifieke opslagsystemen zoals Intermediate Bulk Containers (IBC’s), wij kunnen elk type tank op maat maken, volledig afgestemd op de eisen van jouw industrie.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over opslagtanks: van de verschillende soorten en materialen tot de normen en voorschriften waaraan ze moeten voldoen.

Wat is een opslagtank?

Een opslagtank is een container die wordt gebruikt voor het bewaren van vloeistoffen, gassen of vaste stoffen, meestal op een industriële schaal. Deze tanks worden gebruikt in tal van industrieën, zoals de chemische, voedingsmiddelen- en oliesector.

Opslagtanks kunnen in allerlei maten en vormen worden gemaakt. De inhoud kan variëren van water en olie tot chemicaliën en voedingsmiddelen. Het is ontzettend belangrijk dat de tanks duurzaam, lekvrij en geschikt zijn voor hun specifieke toepassing.

Bij Ferna maken we voornamelijk metalen opslagtanks, waarbij staal vaak het materiaal bij uitstek is vanwege de sterkte en duurzaamheid.

Tankbouw Ferna

Buffertank

Een buffertank is een opslagtank die wordt gebruikt om tijdelijke voorraden van vloeistoffen of gassen op te slaan, zodat er een stabiele aanvoer is wanneer er fluctuaties in de vraag of het aanbod zijn.

Buffertanks worden vaak gebruikt in verwarmings- en koelsystemen om overtollige warmte of koude op te slaan, zodat het systeem efficiënter kan werken. In industriële toepassingen kunnen ze worden ingezet om processen stabiel te houden door vloeistoffen of gassen tijdelijk op te slaan en op een later moment vrij te geven wanneer dat nodig is.

Intermediate Bulk Container (IBC)

Een Intermediate Bulk Container, meestal afgekort als IBC, is een herbruikbare container die vaak wordt gebruikt voor de opslag en het transport van vloeistoffen en korrelige stoffen.

De IBC tankcontainer is populair vanwege zijn efficiënte ontwerp dat het mogelijk maakt om grote hoeveelheden materiaal op te slaan zonder dat het veel ruimte inneemt. Hoewel het hier vaak gaat om een kunststof opslagtank, kunnen ze ook van metaal worden gemaakt.

Wij bij Ferna kunnen IBC’s op maat vervaardigen wanneer extra sterkte en duurzaamheid van belang zijn.

Bovengrondse opslagtanks

Bovengrondse opslagtanks worden, zoals de naam al doet vermoeden, boven de grond geplaatst. Ze worden veelal gebruikt voor de opslag van vloeistoffen zoals olie, chemicaliën en water. Deze tanks zijn eenvoudiger te inspecteren en onderhouden omdat ze gemakkelijk toegankelijk zijn.

Bovengrondse tanks zijn vaak te vinden in fabrieken, distributiecentra en landbouwbedrijven, en ze kunnen variëren van kleine tanks voor lokaal gebruik tot enorme industriële opslagtanks.

Onze op maat gemaakte stalen bovengrondse tanks zijn ontworpen om lang mee te gaan en zijn bestand tegen de zwaarste omstandigheden.

Ondergrondse opslagtanks

Ondergrondse opslagtanks worden ingegraven en gebruikt wanneer ruimtebesparing van groot belang is of wanneer de opgeslagen inhoud beschermd moet worden tegen omgevingsinvloeden. Deze tanks worden vaak ingezet voor de opslag van brandstoffen, chemicaliën en regenwater.

Ondergrondse opslagtanks moeten aan strikte veiligheids- en milieunormen voldoen om lekkage en vervuiling te voorkomen.

Bij Ferna begrijpen we de complexiteit van het ontwerpen en installeren van ondergrondse tanks, en we zorgen ervoor dat onze producten voldoen aan alle vereisten voor veiligheid en duurzaamheid.

Stalen opslagtank

Verschillende materialen voor een opslagtank

Opslagtanks kunnen van diverse materialen worden gemaakt, afhankelijk van de toepassing. De meest gebruikte materialen zijn:

  • Staal. Dit is een van de meest robuuste en duurzame materialen, ideaal voor tanks die zware vloeistoffen of gevaarlijke stoffen moeten opslaan. Staal is bestand tegen hoge druk en temperatuur, en kan worden geconserveerd om corrosie te weerstaan.
  • Roestvast staal (RVS). Dit type staal is vooral nuttig voor toepassingen waarbij hygiëne van cruciaal belang is, zoals in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Roestvast staal is corrosiebestendig en eenvoudig schoon te maken. Het lassen van RVS vraagt echter om speciale kennis en kunde.
  • Kunststof. Hoewel wij ons richten op metalen tanks, wordt kunststof vaak gebruikt voor lichtere toepassingen zoals wateropslag. Kunststoftanks zijn licht, corrosiebestendig en goedkoper in productie.
  • Beton. Beton wordt vaak gebruikt voor zeer grote opslagtanks, vooral voor waterzuiveringsinstallaties of brandstofopslag. Het biedt uitstekende weerstand tegen druk, maar is niet zo flexibel zoals staal.

Verschillende toepassingen van opslagtanks

Metalen opslagtanks, en dan vooral stalen tanks, worden in verschillende sectoren en toepassingen ingezet vanwege hun veelzijdigheid en duurzaamheid. Hieronder lichten we enkele toepassingen toe.

Opslag van vloeistoffen

De opslag van vloeistof is de meest voorkomende toepassing van opslagtanks. Of het nu gaat om water, olie, chemische stoffen, gevaarlijke stoffen of andere vloeistoffen, een stalen opslagtank biedt de sterkte en stabiliteit die nodig is om grote volumes veilig op te slaan.

Voor de opslag van vloeistof bieden we tanks met speciale coatings die de binnenkant van de tank beschermen tegen corrosie en chemische reacties.

Hieronder enkele voorbeelden van tanks voor specifieke vloeistoffen:

  • Olietank. Gebruikt voor de opslag van ruwe olie, diesel, kerosine en smeeroliën. Deze tanks worden vaak voorzien van speciale coatings om corrosie te voorkomen en kunnen zowel bovengronds als ondergronds worden geïnstalleerd.
  • Melktanks. Voor de zuivelindustrie kunnen wij speciale opslagtanks maken voor melk, die hygiënisch en eenvoudig te reinigen zijn. Roestvast staal is hierbij een veelgebruikt materiaal vanwege de hygiënische eigenschappen.
  • Biertanks. In brouwerijen worden stalen biertanks gebruikt voor de opslag en fermentatie van bier. Deze tanks zijn vaak voorzien van temperatuurregelingssystemen om de fermentatie nauwkeurig te beheersen.
  • Watertank. Zowel voor drinkwater als voor industriële processen worden opslagtanks gebruikt. Ze zijn bestand tegen de druk en hebben vaak speciale coatings om de kwaliteit van het water te waarborgen.
  • Chemicaliëntanks. Tanks voor de opslag van chemische vloeistoffen, zoals zuren en basen, worden vervaardigd met aandacht voor chemische bestendigheid. Vaak worden deze tanks voorzien van beschermende lagen of coatings.

Opslag van gas

Gassen vereisen een speciale aanpak als het gaat om opslag, vanwege de druk die kan ontstaan binnen de tank. Stalen opslagtanks zijn geschikt voor het opslaan van verschillende soorten gassen, zoals aardgas en zuurstof.

Onze tanks worden vervaardigd volgens de strikte normen voor drukvaten, zodat je zeker bent van een veilige opslag.

Voorbeelden van tanks die worden gebruikt voor gasopslag zijn:

  • Aardgastanks. Gebruikt voor de opslag van aardgas, vaak onder druk, om het veilig te bewaren en te transporteren. Deze tanks kunnen ook worden gebruikt in combinatie met offshore constructies.
  • Zuurstoftanks. Deze tanks worden ingezet in de medische sector en in de industriële productie. Ze moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften vanwege het brandbare karakter van zuurstof onder druk.

Opslag van vaste stoffen

Hoewel minder gebruikelijk, kunnen opslagtanks ook worden gebruikt voor het opslaan van vaste stoffen, zoals granen, poeders of korrels, maar ook andere gevaarlijke stoffen in vaste vorm. Metalen tanks bieden hier voordelen vanwege hun robuustheid en mogelijkheid om volledig afgesloten systemen te creëren, wat belangrijk is om de kwaliteit van de opgeslagen materialen te behouden.

Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn:

  • Silotanks. Voor de opslag van korrelige of poedervormige stoffen, zoals graan, meel en cement. Silotanks zijn vaak ontworpen met specifieke vul- en aftapsystemen om een constante toevoer van materiaal mogelijk te maken.
  • Voedselopslagtanks. Tanks die worden gebruikt voor het bewaren van vaste voedingsmiddelen zoals suiker, cacao of koffie. Deze tanks moeten vaak voldoen aan hygiëne-eisen om de kwaliteit van het voedsel te waarborgen.

Opslagtank van staal

Aansluitingen en leidingwerk

Het ontwerpen van een opslagtank gaat verder dan alleen de tank zelf; ook de aansluitingen en het leidingwerk zijn essentieel voor de functionaliteit van de tank. Of het nu gaat om vul- en aftappunten, overdrukventielen of temperatuurregelingssystemen, wij zorgen ervoor dat al het benodigde leidingwerk op maat wordt ontworpen en geïnstalleerd. Dit garandeert een naadloze integratie met jouw bestaande systemen.

Normen en voorschriften voor opslagtanks

Opslagtanks, vooral die voor industriële toepassingen, moeten voldoen aan strikte normen en voorschriften. Dit is essentieel om de veiligheid te waarborgen en schade aan mens en milieu te voorkomen.

  • NEN-EN 14015 & Eurocode 3. Wanneer de installatie in Nederland binnen het PGS 29 regime valt (de richtlijn voor bovengrondse opslag van brandbare vloeistoffen), moeten de tanks veelal voldoen aan de NEN-EN14015 in combinatie met de Eurocode 3.
  • NEN-EN13445. Als de opslagtank onderdeel is van een PED-installatie moet deze standaard worden uitgelegd volgens de NEN-EN13445.
  • BRL-K903/08 norm. Verticale enkel- en dubbelwandige opslagtanks tot 150.000 m3 voor chemische opslaginstallaties moeten sinds januari 2008 wettelijk voldoen aan de BRL-K903/08 norm.
  • API 650. De API 650-norm is een richtlijn voor gelaste stalen opslagtanks die in de olie- en gasindustrie worden gebruikt voor de opslag van aardolie bij atmosferische druk.

Er zijn nog meer richtlijnen waaraan opslagtanks in specifieke situaties mogelijk aan moeten voldoen. Bij Ferna houden we rekening met deze normen en richtlijnen.

Metalen opslagtank op maat laten maken door Ferna

Bij Ferna begrijpen we dat geen enkele toepassing hetzelfde is. Daarom bieden we tankbouw op maat aan, afgestemd op jouw specifieke eisen. Of het nu gaat om de opslag van vloeistoffen, gassen of vaste stoffen, wij ontwerpen en vervaardigen de tank die precies voldoet aan jouw behoeften. Met onze expertise in staalbewerking en jarenlange ervaring in de industrie, ben je verzekerd van een opslagtank die zowel functioneel als duurzaam is.

Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij je kunnen helpen met een op maat gemaakte opslagtank die perfect aansluit op jouw industriële proces. Of gebruik onze calculator voor een prijsindicatie.

Laatste nieuwsberichten

Laatste nieuwsberichten

RVS Soorten | Alles Over Roestvast Staal

RVS Soorten | Alles Over Roestvast Staal

Lees dit bericht
Industriële pressure vessels of drukvaten laten maken

Industriële pressure vessels of drukvaten laten maken

Lees dit bericht
Nabewerking en Afwerking Staalconstructie – Alle Mogelijkheden

Nabewerking en Afwerking Staalconstructie – Alle Mogelijkheden

Lees dit bericht