Industriële pressure vessels, ofwel drukvaten, spelen een cruciale rol in diverse sectoren; van de chemische industrie tot de energieproductie. Deze gespecialiseerde tanks zijn ontworpen om gassen en vloeistoffen veilig onder druk te houden, waarbij veiligheid en betrouwbaarheid voorop staan.

Bij Ferna begrijpen we de complexiteit van het vervaardigen van drukvaten en bieden we maatwerkoplossingen die aan de hoogste normen voldoen.

Wat is een pressure vessel?

Een pressure vessel, is een gesloten container of tank die is ontworpen om gassen of vloeistoffen onder druk te houden. Deze vaten kunnen worden gebruikt voor verschillende industriële toepassingen, zoals chemische verwerking, olie- en gaswinning, energiecentrales en voedselverwerking.

Kenmerken van een pressure vessel

Pressure vessels zijn niet alleen functionele containers; ze moeten ook voldoen aan strikte veiligheids- en prestatie-eisen. De keuze van het materiaal, de certificeringen en de ontwerpkenmerken zijn van groot belang voor de effectiviteit en veiligheid van het vat.

  • Materiaal. Ze zijn vaak gemaakt van staal of andere metalen die bestand zijn tegen hoge druk en temperaturen. Sommige kunnen ook van kunststof of glasvezel zijn voor lichtere toepassingen.
  • Certificering. Een drukvat moet voldoen aan strikte normen en regelgeving, zoals de ASME Boiler and Pressure Vessel Code in de Verenigde Staten of de PED (Pressure Equipment Directive) in Europa. Dit zorgt voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het vat.
  • Vorm. Drukvaten kunnen bolvormig zijn of een cilindrische vorm hebben:
    • Bolvormige vaten: worden gebruikt voor hogedruktoepassingen omdat ze gelijkmatig de druk over hun oppervlak verdelen.
    • Cilindrische vaten: veelvoorkomend in industriële toepassingen, vaak voorzien van bolvormige eindkappen om de druk beter te verdelen.
  • Veiligheid. Omdat drukvaten onder hoge druk werken, moeten ze regelmatig worden gecontroleerd op defecten zoals scheuren of corrosie. Een mislukking in een drukvat kan leiden tot explosies of lekken, wat een groot veiligheidsrisico vormt.

Drukvat

Toepassingen van pressure vessels

Pressure vessels zijn essentiële componenten in tal van industrieën vanwege hun capaciteit om veilig met hoge druk om te gaan.

  • Chemische industrie. Drukvaten worden gebruikt voor het opslaan van chemische stoffen zoals gassen, vloeistoffen en agressieve chemicaliën. Ze zijn essentieel in processen zoals distillatie, opslag van grondstoffen en chemische reacties onder gecontroleerde drukomstandigheden.
  • Olie- en gasindustrie. In raffinaderijen en op boorplatforms worden drukvaten ingezet voor het opslaan en transporteren van aardgas, olie en petrochemicaliën. Ze zijn ook cruciaal bij het afscheiden van gassen en vloeistoffen onder druk.
  • Energiecentrales. Drukvaten worden gebruikt in stoomgeneratoren en boilers om stoom onder hoge druk te genereren voor energieproductie. Dit is belangrijk in zowel fossiele als nucleaire energiecentrales.
  • Voedingsmiddelenindustrie. In pasteurisatieprocessen en de productie van koolzuurhoudende dranken worden drukvaten gebruikt om vloeistoffen onder druk te bewaren en te verwerken.
  • Farmaceutische industrie. Drukvaten worden gebruikt voor de opslag en verwerking van geneesmiddelen en andere chemische stoffen die onder gecontroleerde druk moeten worden bewaard.
  • Waterzuivering. Ze worden ingezet bij het opslaan en verwerken van water, vooral in installaties voor waterzuivering en ontzilting, waar hoge druk nodig is om water door filters of membranen te persen.
  • Diepzee. Drukvaten worden gebruikt om gassen zoals zuurstof veilig op te slaan voor onderzeeboten en diepzeeduiksystemen. Ze zorgen ervoor dat duikers onder extreem hoge druk ademgassen kunnen gebruiken.
  • Ruimte. In de ruimte worden drukvaten gebruikt voor het opslaan van brandstoffen zoals vloeibare zuurstof en waterstof in raketten. Deze vaten moeten bestand zijn tegen zowel de hoge druk van de stuwmiddelen als de extreme temperatuurverschillen.

Afhankelijk van de specifieke industrie en toepassing kunnen drukvaten worden gemaakt van gespecialiseerde materialen die bestand zijn tegen chemische blootstelling of extreme temperaturen. Dit zorgt ervoor dat de drukvaten niet alleen functioneel zijn, maar ook duurzaam en betrouwbaar blijven in veeleisende omgevingen.

Van welk materiaal wordt een pressure vessel gemaakt?

Een pressure vessel kan gemaakt worden van verschillende materialen. De keuze van het materiaal hangt af van de druk, temperatuur, corrosiebestendigheid, gewicht en de kosten.

Staal

Staal is het meest gebruikte materiaal voor de fabricage van drukvaten, vooral in toepassingen waarbij de temperatuur niet extreem hoog is. Koolstofstaal is relatief goedkoop, sterk en goed bestand tegen druk.

In situaties waarbij corrosiebestendigheid van belang is, wordt roestvast staal (RVS) gebruikt. Denk aan toepassingen voor chemische processen of de voedsel- en drankverwerking.

Staal is daarbij relatief eenvoudig te lassen. RVS heeft echter complexere eigenschappen en RVS lassen vereist dan ook meer kennis.

Aluminium

Aluminium wordt gebruikt voor lichtere toepassingen waar corrosiebestendigheid belangrijk is, maar de werkdruk relatief laag blijft. Het is veel lichter dan staal en wordt vaak gebruikt in de luchtvaart of voor bepaalde chemische toepassingen.

Nikkellegeringen

Nikkellegeringen, zoals Inconel en Monel, worden gebruikt in extreme omstandigheden, zoals bij zeer hoge temperaturen of in de aanwezigheid van agressieve chemicaliën.

Nikkellegeringen bieden zeer hoge weerstand tegen corrosie, oxidatie en hitte. Hierdoor zijn ze heel geschikt voor specifieke industriële toepassingen zoals voor nucleaire energie en in de ruimtevaart.

Titaan

Titaan wordt gebruikt in zeer specialistische toepassingen vanwege de uitzonderlijke weerstand tegen corrosie. Dit is vooral belangrijk in zeewater- en specifieke chemische omgevingen.

Het is echter duur en daarom wordt het alleen gebruikt wanneer andere materialen onvoldoende bescherming bieden.

Pressure vessels

Verschillende soorten drukvaten

Er zijn verschillende soorten drukvaten die kunnen worden gebruikt. Welke je het beste kunt gebruiken hangt af van de toepassing, de inhoud en de werkdruk. De belangrijkste soorten drukvaten zijn:

Eénwandige (standaard) pressure vessel

Dit zijn de meest voorkomende drukvaten zonder extra binnenmembraan. Het zijn ook wel tanks die meestal worden gebruikt voor de opslag en transport van vloeistoffen of gassen onder hoge druk.

  • Luchtcompressie pressure vessel: voor het opslaan van perslucht en veel gebruikt in pneumatische systemen.
  • Gastanks voor hogedrukgas: voor het opslaan van gassen zoals helium, zuurstof of stikstof onder zeer hoge druk.

Opslag pressure vessel

Een opslagtank is specifiek ontworpen voor de opslag van gassen of vloeistoffen onder druk.

  • Gastanks: een tank die is ontworpen voor het opslaan van gassen zoals zuurstof, stikstof of aardgas. Veel gebruikt in de medische en industriële sectoren.
  • Vloeistoftanks: tanks voor de opslag van vloeistoffen onder druk, zoals ammoniak of chemicaliën in industriële processen.

Dubbelwandige pressure vessel

Dubbelwandige pressure vessels bevatten meestal twee gescheiden compartimenten die gassen en vloeistoffen scheiden door een flexibel membraan of ander soort wand.

  • Membraan pressure vessel: hebben een flexibel membraan dat gas en vloeistof van elkaar scheidt. Veel gebruikt in verwarmingssystemen en watervoorzieningen.
  • Bladder pressure vessel: gas en vloeistof worden gescheiden door een rubberen blaas (bladder). Veel toegepast in hydraulische systemen.
  • Diaphragm pressure vessel: vergelijkbaar met bladder drukvaten, maar hier wordt een vast membraan gebruikt om vloeistof en gas te scheiden. Gebruikt in waterpompsystemen en industriële toepassingen.

Sectie pressure vessel

Deze drukvaten zijn opgebouwd uit meerdere secties en worden vaak gebruikt in toepassingen waar stapsgewijze drukregulatie of warmte-uitwisseling nodig is.

  • Boilers:  secties voor het omzetten van water in stoom. Veel gebruikt in energiecentrales en verwarmingssystemen.
  • Warmtewisselaars: secties met buizen of platen om warmte over te dragen tussen vloeistoffen of gassen zonder dat deze met elkaar in contact komen. Toepassingen in chemische processen en HVAC-systemen.
  • Luchtcompressoren: secties voor het samendrukken en opslaan van lucht in compressiesystemen. Veel gebruikt in industriële toepassingen.

Speciale pressure vessels

Deze categorie omvat pressure vessels voor zeer specifieke toepassingen, zoals de ruimtevaart en diepzee-exploratie.

  • Diepzeedrukvaten: ontworpen voor onderzeeërs of diepzeeapparatuur om bestand te zijn tegen hoge externe waterdruk.
  • Ruimtedrukvaten: gebruikt in ruimtevaartuigen en satellieten om onder hoge druk brandstof of ademgassen op te slaan in vacuümomstandigheden.

Pressure vessel

Certificeringen

Certificeringen zoals ASME, PED, en AD 2000 garanderen dat drukvaten veilig en betrouwbaar zijn. Met behulp van regelmatige inspecties, onderhoud en testen wordt de integriteit van het drukvat behouden en kan de veiligheid gewaarborgd blijven.

  • ASME (American Society of Mechanical Engineers). Een van de meest gebruikte normen wereldwijd voor het ontwerpen, fabriceren en inspecteren van drukvaten. De ASME-certificering is internationaal erkend en garandeert dat het drukvat veilig is voor industriële toepassingen.
  • PED (Pressure Equipment Directive). De Europese richtlijn voor drukapparatuur en vereist CE-markering op drukvaten die in de Europese Unie worden verkocht. Deze certificering is verplicht voor drukvaten die worden gebruikt in EU-lidstaten. PED-certificering garandeert dat drukvaten voldoen aan de gezondheids- en veiligheidseisen.
  • AD 2000 Code. Een Duitse norm die vergelijkbaar is met de ASME-code en veel gebruikt voor drukvaten die worden vervaardigd en gebruikt in Duitsland en andere Europese landen. Deze certificering is vooral erkend in de Duitse markt en vereist in bepaalde industriële sectoren.
  • ISO 9001 en ISO 14001. Deze ISO-normen gaan over kwaliteits- en milieubeheersystemen. Hoewel ze niet specifiek betrekking hebben op drukvaten, zijn ze belangrijk voor fabrikanten die drukvaten produceren. Deze certificeringen waarborgen dat het productieproces van pressure vessels efficiënt, veilig en milieuvriendelijk is.

Pressure vessel laten bouwen door Ferna

Bij het ontwerpen en produceren van pressure vessels staat precisie, veiligheid en maatwerk op de eerste plaats. Ferna biedt complete oplossingen voor het vervaardigen van drukvaten die voldoen aan de hoogste industriële normen. Of het nu gaat om opslag, chemische processen of energieopslag, bij Ferna kan je terecht voor volledig op maat gemaakte drukvaten die geschikt zijn voor jouw specifieke toepassing.

We hebben jarenlange ervaring in de staalverwerking en bieden een groot aantal staalverwerkingsdiensten aan, zoals lassen, buigen, knippen en engineering. Dankzij deze veelzijdigheid kunnen we drukvaten produceren die voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Elk drukvat wordt zorgvuldig ontworpen en vervaardigd met behulp van de meest geavanceerde technieken en volgens strikte certificeringen.

Of je nu een drukvat nodig hebt voor industriële processen, chemische opslag of een andere toepassing, bij ons kun je rekenen op duurzame en betrouwbare maatwerkoplossingen, volledig afgestemd op jouw wensen en de wettelijke vereisten.

Laatste nieuwsberichten

Laatste nieuwsberichten

RVS Soorten | Alles Over Roestvast Staal

RVS Soorten | Alles Over Roestvast Staal

Lees dit bericht
Industriële pressure vessels of drukvaten laten maken

Industriële pressure vessels of drukvaten laten maken

Lees dit bericht
Nabewerking en Afwerking Staalconstructie – Alle Mogelijkheden

Nabewerking en Afwerking Staalconstructie – Alle Mogelijkheden

Lees dit bericht